Sunday, 10 November 2013

Terangkan maksud kesihatan diri.

Maksud kesihatan merupakan faktor utama dalam memelihara kebersihan ketika mengendalikan makanan. Adalah menjadi tanggungjawab setiap individu untuk menjaga kesihatan. Pengendali makanan hendaklah dalam keadaan sihat dan mempunyai sijil kesihatan. Setiap penegendali makanan dikehendaki mendapatkan suntikan typhoid. Langkah ini sebagai tindakan berjaga-jaga supaya penyakit tidak melarat kepada pengguna melalui pengendali makanan.   
Sekiranya mengidap penyakit atau menunjukkan tanda-tanda keracunan makanan, beritahu supervisor atau majikan atau individu yang bertanggungjawab. Pengendali makanan yang pernah mengalami keracunan makanan tidak dibenarkan bekerja melainkan telah disahkan sembuh oleh pegawai perubatan.

Setengah daripada mangsa keracunan makanan mungkin membawa kuman pathogen di dalam salur usus mereka walaupun mereka sudah sembuh dan masih berpotensi memindahkan kuman berkenaan ke makanan semasa penyediaan. Tanda-tanda penyakit berikut hendaklah dilaporkan iaitu selsema, sakit tekak, sakit kerokong, bisul, kudis bernanah, cirit-birit, sakit perut, penyakit berjangkit. Pengendali makanan yang menghidap penyakit seperti di atas tidak dibenarkan berada di kawasan penyediaan makanan. Di antara bakteria yang menyebabkan pencemaran makanan ialah bacteria salmonia dan bacteria staphylococcus.        

No comments:

Post a Comment